Doeschka Meijsing is niet dood!

Een bewonderde ander en, vooral, een kwetsbaar, ironisch en fantasievol hoofdpersonage wandelen door het werk van Doeschka Meijsing (1947-2012). Haar omvangrijke literaire oeuvre omvat geweldige romans, poëzie en essays, maar tegenwoordig leest men waarschijnlijk vooral haar laatste roman Over de liefde. Tijdens Doeschka Meijsing is niet dood! gaan liefhebbers en kenners van Meijsings werk met elkaar in gesprek over wat haar zo goed maakt en waarom haar werk toen en nu mensen inspireert.

De Nederlandstalige literatuur is notoir goed in het vergeten van haar overleden schrijvers. Hun werk wordt niet echt meer gelezen en verdwijnt al snel uit druk, misschien op dat ene belangrijke boek na. Dat creëert ten onrechte het beeld dat de Nederlandse literatuurgeschiedenis de hedendaagse lezer weinig te bieden heeft. In de vierdelige serie De auteur is niet dood! willen Jesse van Amelsvoort en Aafje de Roest dat beeld kantelen. Dat doen zij door met drie gasten te bespreken wat het werk van telkens één schrijver of dichter uit het Nederlandse taalgebied voor hen betekent.

Vandaag is dat Doeschka Meijsing, schrijver en essayist. Hoewel haar werk – gelukkig! – niet écht in de vergetelheid is geraakt, kent men toch voornamelijk Over de liefde. Maar er is veel meer te lezen, zoals Robinson en Tijger, tijger! Ook haar dagboeken, die als Privédomein-uitgave zijn gepubliceerd, zijn grandioos (zeker als je bedenkt dat ze tijdens de eerste jaren nog heel jong was). Van Amelsvoort en De Roest gaan met een drietal kundige lezers in gesprek over Meijsings rijke oeuvre. Waarom moeten wij haar werk in de 21e eeuw blijven lezen? Wat is er zo mooi aan?

Over de sprekers

Jesse van Amelsvoort is docent moderne Europese letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In november 2021 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over hedendaagse minderheidsliteratuur in Europa. Hij is redacteur van Armada. Tijdschrift voor wereldliteratuur en per 2023 lid van Raad van Advies van het Nederlands Letterenfonds.

Aafje de Roest is letterkundige en neerlandica. Zij promoveert aan de Universiteit Leiden (sectie Moderne Nederlandse letterkunde) op een door NWO gefinancierd onderzoek naar culturele identiteitsconstructies in hedendaagse Nederlandse hiphop. Ze is een van de Faces of Science van NEMO en de KNAW en lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Letterenfonds.

Maaike Meijer is biograaf, literatuurwetenschapper en emeritus hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Zij schrijft over poëzie, populaire cultuur, biografie, feminisme en hedendaagse verbeeldingen van mannelijkheid. In 2011 verscheen haar biografie van de dichter M. Vasalis en in 2018 Hemelse mevrouw Frederike, een biografie over F. Harmsen van Beek, genomineerd voor de Book Spot Prijs. Zij werkt nu aan een boek over verbeelding van mannelijkheid in literatuur en film – werktitel ‘Radeloze helden’.

Sander Bax is literatuurhistoricus, Mulisch-kenner en biograaf van Bernlef. Sander Bax promoveerde in 2007 aan de Universiteit van Tilburg met het proefschrift De taak van de schrijver. Het poëticale debat in de Nederlandse literatuur (1968-1985). In 2015 verscheen Bax’ biografische monografie over het leven en werk van Harry Mulisch: De Mulisch Mythe. Bax bereidt momenteel de biografie van schrijver J. Bernlef voor, die zal verschijnen bij Querido.

Valentijn Hoogenkamp is een Nederlandse schrijver van fictie, poëzie en toneelstukken. Hij debuteerde in 2021 met de roman Het aanbidden van Louis Claus, die werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs. In 2023 verscheen de Duitse vertaling Ich und Louis Claus bij Atlantik. Zijn persoonlijke essay Antiboy, een coming-of-gender over het kruispunt tussen intimiteit en identiteit verscheen in 2022. Hoogenkamps werk werd bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs en genomineerd voor de Anton Wachterprijs en ITs RO Theater Award. Momenteel werkt hij aan een toneelstuk gebaseerd op Orlando van Virginia Woolf en aan Antiboy de Podcast, waarin hij kleurrijke gasten interviewt over gender, geaardheid, rollenpatronen en relaties.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
03 04 23
Helga Ruebsamen is niet dood!

Het bekendste boek van Helga Ruebsamen (1934-2016) is ongetwijfeld Het lied en de waarheid (1997). In deze roman schrijft ze over opgroeien in vooroorlogs Indië en leven in koud naoorlogs Nederland, een overgang die ze aan den lijve ondervonden had. Tijdens Helga Ruebsamen is niet dood! gaan liefhebbers en kenners van Ruebsamens werk met elkaar in gesprek over wat haar zo goed maakt en waarom haar werk toen en nu mensen inspireert.

Datum
Maandag 3 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
24 11 22
Over haar schrijverschap en de hele mikmak
Dola de Jong

De dag dat Mirjam van Hengel een column las waarin Dola de Jong had geschreven dat ze een nieuw leven begon en dat de hele vroegere mikmak haar geen laars meer kon schelen, wist ze: daar wil ik meer van weten. Wie was deze vrouwelijke auteur? Een avond over het schrijverschap en bewogen leven van Dola de Jong.

Datum
Donderdag 24 nov 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
24 10 22
M. Vasalis is niet dood!

Vasalis (1909-1998) is een van de meest geliefde dichters uit de twintigste eeuw. Haar werk blijft in druk en in 2011 verscheen een goed ontvangen biografie. Tijdens M. Vasalis is niet dood! gaan liefhebbers en kenners van Vasalis’ poëzie met elkaar in gesprek over wat haar zo goed maakt en waarom haar vaak schijnbaar eenvoudige gedichten nog steeds mensen raken.

Datum
Maandag 24 okt 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25